Pravilnik

Beograd, 17. septembar 2018. godine

1. NAZIV, SEDIŠTE I DRUGI BITNI PODACI U POGLEDU ORGANIZATORA KONKURSA

Organizator konkursa je SBB Fondacija, Bulevar Zorana Đinđića 8A, Beograd, matični broj 28828853, PIB 109137906 (u daljem tekstu: Organizator).

2. NAZIV, VREME TRAJANJA I SVRHA KONKURSA

Takmičenje se organizuje pod nazivom Ne prljaj. Nemaš izgovor IZAZOV! i namenjeno je učenicima osnovnih škola iz navedenih gradova i opština u Republici Srbiji (videti čl. 3 Pravilnika: TERITORIJA ORGANIZOVANJA KONKURSA). Konkurs se organizuje preko internet platforme neprljajnemasizgovor.rs, a zainteresovani prijavljuju projekte isključivo popunjavanjem onlajn formulara, dostupnog na platformi.

Konkurs za prijavu ideja otvoren je u toku školske 2018/19 godine. Tokom ovog perioda biće raspisana 4 pojedinačna tematska izazova, a temu izazova, precizne rokove i dalji tok procesa određivaće i blagovremeno najavljivati Organizator takmičenja kroz platformu neprljajnemasizgovor.rs i prateće kanale komunikacije.
Konkurs se organizuje u svrhu izbora odeljenja u prva 3 izazova, i izbora osnovne škole u četvrtom izazovu, koji predlože najbolje kreativno rešenje sa ciljem podizanja ekološke svesti (kvalitativni izazov).

Svaki izazov sastoji se iz tri faze: prijave, glasanja i izbora pobednika. Pobednicima svih pojedinačnih tematskih izazova biće dodeljene nagrade.

3. TERITORIJA ORGANIZOVANJA KONKURSA

Konkurs se organizuje na teritoriji navedenih gradova i opština: Ada, Aleksandrovac, Aleksinac, Alibunar, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bajina Bašta, Batočina, Bečej, Bela Crkva, Bela Palanka, Beočin, Beograd, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Čačak, Čajetina, Ćićevac, Čoka, Crna Trava, Ćuprija, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Gadžin Han, Golubac, Gornji Milanovac, Indjija, Irig, Ivanjica, Jagodina, Kanjiža, Kikinda, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kosjerić, Kostolac, Kovačica, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kula, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lebane, Leskovac, Ljig, Ljubovija, Loznica, Lučani, Majdanpek, Mali Idjoš, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Mionica, Negotin, Niš, Nova Crnja, Nova Varoš, Novi Bečej, Novi Kneževac, Novi Pazar, Novi Sad, Odžaci, Opovo, Osečina, Pančevo, Paraćin, Pećinci, Petrovac na Mlavi, Pirot, Plandište, Požarevac, Požega, Preševo, Priboj, Prijepolje, Prokuplje, Rača, Raška, Ražanj, Rekovac, Ruma, Šabac, Sečanj, Senta, Sevojno, Šid, Sjenica, Smederevo, Smederevska Palanka, Sokobanja, Sombor, Srbobran, Sremska Mitrovica, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Subotica, Surdulica, Svilajnac, Svrljig, Temerin, Titel, Topola, Trgovište, Trstenik, Tutin, Ub, Užice, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladičin Han, Vladimirci, Vlasotince, Vranje, Vranjska Banja, Vrbas, Vrnjačka Banja, Vršac, Žabalj, Žabari, Žagubica, Zaječar, Žitište, Žitorađa, Zrenjanin.

4. OPIS KONKURSA I USLOVI UČESTVOVANJA

Pravo učešća na takmičenju Ne prljaj. Nemaš izgovor izazov, u prva tri izazova imaju odeljenja osnovnih škola (u daljem tekstu: Učesnici) (od I do VIII razreda) na teritoriji navedenih gradova i opština (Čl. 3 Pravilnika). Na konkursu pravo učešća imaju i kombinova odeljenja. Kombinovano odeljenje je odeljenje koje je sastavljeno od učenika dva ili više razreda sa kojima istovremeno u prostoriji radi jedan učitelj ili nastavnik. U četvrtom izazovu pravo učešća imau sve osnovne škole sa istih teritorija. Prijavu na pojedinačni izazov u ime odeljenja/škole podnosi isključivo punoletno lice zaposleno u školi – učitelj, razredni starešina, predmetni nastavnik, psiholog, pedagog, sekretar ili direktor škole, koji, daje i saglasnost u ime škole za učešće u takmičenju, garantuje tačnost i istinitost podataka unetih u onlajn prijavi i predstavlja dalju tačku kontakta za Organizatora. Učestvujući na Konkursu Učesnici prihvataju u celosti ovaj Pravilnik.

Svaka fotografija koja je sastavni deo prijave i na kojoj se nalaze učenici neće biti uvrštena u prijavu ukoliko za tu fotografiju ne postoji potpisana saglasnost roditelja učenika koji se nalaze na fotografiji.

5. VREMENSKI OKVIR IZAZOVA

Trajanje izazova je definisano odlukom Organizatora i biće najavljeno preko platforme neprljajnemasizgovor.rs. Svaki izazov se sastoji iz sledećih faza:

 1. Period za podnošenje prijava – ne manje od dve nedelje,
 2. Selekcija i odobravanje prijava,
 3. Javno glasanje i sabiranje bodova – do dve nedelje,
 4. Proglašenje pobednika,
 5. Uručenje nagrade. 1

1 Za svaki izazov biće pripremljen i unapred najavljen i promovisan detaljan vremenski okvir svih faza

6. DETALJAN MEHANIZAM PRIJAVLJIVANJA NA KONKURS

Proces počinje onlajn otvaranjem Konkursa, nakon čega timovi mogu da prijave projektne ideje i to isključivo popunjavanjem onlajn formulara dostupnog na platformi neprljajnemasizgovor.rsPrijavu u ime odeljenja/škole podnosi: učitelj, razredni starešina, predmetni nastavnik, psiholog, pedagog, sekretar ili direktor škole (u daljem tekstu: Podnosilac). Prijave koje ne ispunjavaju ovaj uslov neće biti uzete u razmatranje. Podnosilac može da predvodi samo jedno odeljenje u prva tri izazova, odnosno jednu školu u poslednjem, četvrtom izazovu i da za jedan izazov prijavi samo jednu projektnu ideju odn. rešenje. Podnosilac ima mogućnost da se sa istim odeljenjem prijavi za sledeći izazov u kom učestvuju odeljenja. Takođe, Podnosilac može u sledećem izazovu da predvodi neko drugo odeljenje.

Prijava na izazov se vrši putem zvaničnog vebsajta (platforme) uz opis kreativne ideje od najviše 200 reči. Pored tekstualnog opisa, potrebno je postaviti i multimedijalni materijal (u formatima koji će biti navedeni na vebsajtu) ili prilog u okviru prijave – fotografiju, video ili dokument. Moguće je priložiti više od jednog dokumenta po prijavi. Učesnici treba da u prijavi kratko, do 200 reči, objasne i šta žele da im Organizator obezbedi kao nagradu u definisanom iznosu, u slučaju da pobede na izazovu. Nagrada u okviru programa podrazumeva robu ili usluge namenjene odeljenju ili školi, a koje u ime pobedničkog tima obezbeđuje Organizator. Pobednički tim ili škola u obavezi su da prikupe ponude, a kasnije i fakture, za željenu robu ili usluge, na osnovu koje Organizator vrši plaćanje prema dobavljaču i ostvaruje preduslove za realizaciju nagrade. U slučaju da se željene robe ili usluge iz bilo kojih objektivnih ili trenutnih razloga ne mogu obezbediti, Organizator će o tome blagovremeno obavestiti pobednički tim, koji je tada u obavezi da predloži alternativna, ostvariva rešenja za realizaciju nagrade.

Prilikom popunjavanja prijave Podnosilac će moći da izabere opciju SAČUVAJ, ukoliko želi da je kasnije dopuni ili izmeni prilikom sledećeg pristupanja korisničkom nalogu, najkasnije do zatvaranja prijava, ili POŠALJI, ukoliko ne planira da naknadno menja prijavu. Podnosioci koji žele da menjaju prijave moći će to da učine samostalno ili na zahtev tima koji sprovodi izazove sve do zatvaranja roka za prijave na pojedinačmi izazov. U prijavi obavezno mora da se priloži i overena i od ovlaščenog zastupnika škole potpisana saglasnost za učešće odeljenja u izazovu, čime se prijava kompletira i sledstveno objavljuje u galeriji prijava.

Nakon što je prijava popunjena i poslata, ukoliko je ona u skladu sa Pravilnikom, organizatorski tim odobrava ideju i objavljuje detaljne informacije o prijavi na platformi u okviru galerije odobrenih prijava.

Jednom kada je prijava odobrena i postavljena u galeriju odobrenih prijava na platformi, njen sadržaj nije moguće naknadno menjati.

Po isteku roka za prijave pregled svih kvalifikovanih predloga biće dostupan na platformi neprljajnemasizgovor.rs, a zainteresovana javnost moći će da glasanjem podrži svoje favorite u nacionalnom nadmetanju i time doprinese boljem plasmanu svojih favorita u nastavku takmičenja.

7. GLASANJE I IZBOR POBEDNIKA

Pobednik se u izazovima bira na osnovu: zbira bodova prikupljenih u javnom glasanju i bodova koje dodeljuje žiri, koji će biti sastavljen od sledećih članova:

 • Dragica Pilipović Čefi, predsednik žirija,
 • Katarina Marković, član,
 • Jovana Lukić, član,
 • Adam Santovac, član,
 • Tijana Kraković, član.

Glasanje se vrši po sledećem modelu:

Žiri raspoređuje 6 bodova po prijavi, na skali od 0-6 bodova, te ima pravo da glasa za sve prijave ili ni za jednu. Za svakog člana žirija kreiraće se namenski nalog na platformi neprljajnemasizgovor.rs kako bi raspodelili bodove željenim kandidatima.

Javnost glasa preko platforme neprljajnemasizgovor.rs, birajući iz galerije odobrenih prijava one koje želi da podrži. Svaka osoba koja želi da glasa mora da se registruje na platformi i verifikuje svoj nalog putem e-mail adrese i može samo jednom da glasa za pojedinačni predlog, s tim da može da glasa za više svojih favorita. Ukupni broj pristiglih glasova preračunava se u određeni broj bodova po unapred definisanoj formuli.

Formula za obračun glasova kod kvalitativnih izazova je sledeća:

Ukupan broj bodova = bodovi od žirija1 + bodovi od javnog glasanja2

1 Ukupan broj bodova koje je žiri dao određenom timu. Svaki član žirija ocenjuje pojedinačne predloge celim brojem od 0 do 6.
2 Ukupan broj pristiglih glasova za dati predlog podeljen sa 1000 (1 bod = 1000 glasova)

Nakon preciznog obračuna broja glasova i nakon glasanja žirija, u slučaju da više projekata ima izjednačen broj bodova, svi dobijaju status pobednika, a samo jedan projekat će dobiti sredstva u iznosu od bruto 2.500 EUR u prva tri izazova, i 5.000 EUR u četvrtom. Žiri je dužan da u tom slučaju odredi dobitnika sredstava.

8. VRSTA NAGRADA

Nagrade su u iznosu od bruto 2.500 EUR u prva tri izazova i 5.000 EUR u četvrtom, a realizuju se kupovinom roba i usluga koje će pripasti pobedničkoj odeljenskoj zajednici ili školi u dogovoru između pobednika i Organizatora.

9. NAČIN I POSTUPAK DODELE NAGRADA

Organizator će po okončanju takmičenja pobednike i javnost obavestiti o ishodu i nagrađenim timovima putem platforme i drugim raspoloživim kanalima komunikacije. Nagrada predstavlja nabavku roba ili usluga za pobedničko odeljenje ili školu po želji nagrađenog tima, a koju direktno finansira i realizuje Organizator. Vrednost nagrade je nabavka željenih roba ili usluga u ukupnom novčanom iznosu od bruto 2.500 ili 5.000 EUR u dinarskoj protivvrednosti po nagradi za najbolju prijavu (po važećem srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan plaćanja roba ili usluga). Organizator zadržava pravo da u slučaju nemogućnosti nabavke željene nagrade od strane pobednika izazova obavesti pobednika izazova da izabere drugu nagradu koja može biti pribavljena u istoj vrednosti.

Rok za realizaciju svake nagrade u pojedinačnom izazovu (nabavku željenih roba ili usluga) određuje Organizator i blagovremeno najavljuje direktno pobedničkom timu.

Ukoliko nagrađeni tim odustane od realizacije nagrade (nabavke roba ili usluga) Podnosilac je dužan da o tome pismeno obaveste Organizatora. U ovom slučaju Organizator može da odluči da sa nagrađenim timom pronađe alternativno rešenje za realizaciju nagrade ili da nagradu dodeli drugom, sledećem po plasmanu timu.

10. DISKVALIFIKACIJA IZ KONKURSA

Učesnici koji su prilikom prijavljivanja na Konkurs pružili netačne podatke gube pravo na dalje učešće u konkursu, odnosno dodelu nagrade ako je u međuvremenu osvoje. Lica koja su dala netačne ili tuđe podatke isključivo su odgovorna za takvu zloupotrebu podataka. Korišćenje bilo kakve vrste kompjuterskog koda, virusa, ili bilo čega što može ometati, onemogućiti, naneti štetu ili zloupotrebiti glasanje je zabranjeno. Takvi postupci mogu dovesti do eliminacije učesnika iz daljeg takmičenja i/ili zabranu glasanja onog ko je navedena pravila prekršio. Ako se proceni ili posumnja da neki od učesnika na bilo koji način učestvuju u neorganskom generisanju glasova (nagle promene broja glasova, bilo kakve naznake prevarnih postupaka), Organizator zadržava pravo da ih diskvalifikuje iz Konkursa i zanemari njihove glasove bez daljeg obrazloženja. Povod za diskvalifikaciju tima, odeljenja ili škole po odluci Organizatora može biti i podnošenje predloga za izazov koji se protive javnom moralu.

11. UČESNICI/SAGLASNOST SA PRAVILIMA

Na Konkursu ne mogu učestvovati organizacije i/ili pojedinci koji nisu predviđeni pravilima konkursa ili su u sukobu interesa. Učesnici koji učestvuju na Konkursu nemaju pravo da zahtevaju drugačije nagrade ili nagrade u višim iznosima od onih koje su navedene u ovom Pravilniku.

12. PUBLICITET

Učešćem na Konkursima podnosioci prijave su saglasni da se njihovi lični podaci koje su sami uneli u prijavu mogu objaviti na internet platformi neprljajnemasizazov.rs, kao i na drugim komunikacijskim kanalima.

13. PRAVILA O PRIVATNOSTI

Učestvovanjem na Konkursu, podrazumeva se da je Podnosilac prijave dao sledeću izjavu u smislu propisa o zaštiti podataka o ličnosti:

 • “Saglasan/saglasna sam i ovlašćujem Organizatora Konkursa da moju fotografiju i moje podatke, koje sam dostavio/dostavila na Konkurs, kao i moje podatke koji se u smislu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti smatraju ličnim podacima, može koristiti samo u svrhu i za potrebe sprovođenja Konkursa, objavljivanja pobednika Konkursa, za vreme trajanja konkursa i do okončanja i nakon postupka dodele nagrada pobedniku i da ih u druge svrhe ne može koristiti.
 • Obavešten/a sam da se moji lični podaci kao što je kontakt telefon prikupljaju isključivo zbog identifikacije dobitnika nagrade.
 • Takođe sam obavešten/a o svom pravu da svoj pristanak na davanje ličnih podataka opozovem, kao i svojim pravima u slučaju nedozvoljene obrade.
 • Pristajem da me Organizator kontaktira u vezi sa ovom akcijom.
 • Potvrđujem da sam upoznat sa pravom Organizaora da pri realizaciji ovog Konkursa ne prihvati ili ukloni sve tekstove, zapise, fotografije i druge materijale koje po svom nahođenju smatra neprihvatljivim, zbog toga što nisu u skladu sa propisima ili nisu u skladu sa pozitivnim vrednostima koje Organizator promoviše (biće uklonjene poruke koje se dovode u vezu sa: nasiljem, stavljanjem maloletnih lica u vezu sa alkoholom, povezivanjem alkohola i vožnje, pozivanjem na nasilje, nacionalnu, versku, rasnu ili bilo koju drugu vrstu netrpeljivosti i koje nisu u skladu sa internom politikom Organizatora).
 • Potvrđujem da Organizator ne snosi odgovornost u slučaju zloupotrebe materijala (tekstova, fotografija, i dr.) kao i da Organizator nije odgovoran za štetu koja mi može nastati usled (zlo)upotrebe podataka koje ostavljam ovim putem.”

U slučaju spora, primeniće se pravo Republike Srbije i nadležnost suda u Beogradu.

14. RUKOVODILAC PODACIMA O LIČNOSTI:

SBB fondacija 
Bulevar Zorana Đinđića 8A
069 8143 956

15. PRAVA LICA (prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti

Pravo na obaveštenje o obradi
Lice ima pravo da zahteva da ga rukovalac istinito i potpuno obavesti o tome:

 1. da li rukovalac obrađuje podatke o njemu i koju radnju obrade obavlja;
 2. koje podatke obrađuje o njemu;
 3. od koga su prikupljeni podaci o njemu, tj. ko je izvor podataka;
 4. u koje svrhe obrađuje podatke o njemu;
 5. po kom pravnom osnovu obrađuje podatke o njemu;
 6. u kojim zbirkama podataka se nalaze podaci o njemu;
 7. ko su korisnici podataka o njemu;
 8. koje podatke, odnosno koje vrste podataka o njemu koriste;
 9. u koje svrhe se koriste podaci o njemu;
 10. po kom pravnom osnovu koristi podatke o njemu;
 11. kome se podaci prenose;
 12. koji podaci se prenose;
 13. u koje svrhe se podaci prenose;
 14. po kom pravnom osnovu se podaci prenose;
 15. u kom vremenskom periodu se podaci obrađuju.

Pravo na uvid
Lice ima pravo da od rukovaoca zahteva da mu na uvid stavi podatke koji se na njega odnose. Pravo na uvid u podatke koji se na njega odnose obuhvata pravo na pregled, čitanje i slušanje podataka, kao i pravljenje zabeležaka.

Pravo na kopiju
Lice ima pravo da od rukovaoca zahteva kopiju podatka koji se na njega odnosi. Rukovalac izdaje kopiju podatka (foto-kopiju, audio-kopiju, video-kopiju, digitalnu kopiju i sl.) u obliku u kojem se informacija nalazi, odnosno u drugom obliku ako bi u obliku u kome se informacija nalazi licu bila nerazumljiva. Lice snosi nužne troškove izrade i predaje kopije podatka.

Prava lica povodom izvršenog uvida 
Lice ima pravo da od rukovaoca zahteva ispravku, dopunu, ažuriranje, brisanje podataka, kao i prekid i privremenu obustavu obrade. Lice ima pravo na brisanje podataka ako:

 1. svrha obrade nije jasno određena;
 2. svrha obrade jeste izmenjena, a nisu ispunjeni uslovi za obradu za tu izmenjenu svrhu;
 3. svrha obrade jeste ostvarena, odnosno podaci više nisu potrebni za ostvarivanje svrhe;
 4. način obrade je nedozvoljen;
 5. podatak spada u broj i vrstu podataka čija je obrada nesrazmerna svrsi;
 6. podatak jeste netačan, a ne može se putem ispravke zameniti tačnim;
 7. se podatak obrađuje bez pristanka ili ovlašćenja zasnovanog na zakonu i u drugim
 8. slučajevima kada se obrada ne može obavljati u skladu sa odredbama ovog zakona.

Lice ima pravo na prekid i privremenu obustavu obrade, ako je osporilo tačnost, potpunost i ažurnost podataka, kao i pravo da se ti podaci označe kao osporeni, dok se ne utvrdi njihova tačnost, potpunost i ažurnost.

16. AUTORSKA PRAVA

Uzimanjem učešća na konkursu, smatraće se da je podnosilac prijave – učesnik dao automatski i sledeću izjavu: „Isključivi sam nosilac svih autorskih prava na idejama i prijavama sa kojima učestvujem na konkursu i ista su oslobođena od svih prava, pretenzija i potraživanja trećih lica, te pristajem da Organizator stekne sva imovinska prava intelektualne svojine i da na Organizatora prenesem vršenje svih moralnih prava autora, na sve izrađene radove koji učestvuju na Konkursu, uključujući i njihovu izmenu, kao i na njima baziranu izradu promotivnih materijala bez dodatnih nadoknada autorima.

17. ODGOVORNOST

Organizator se ne smatra odgovornim i neće snositi odgovornost za bilo kakve posledice, ako internet platforma neprljajnemasizgovor.rs privremeno bude van funkcije usled više sile, odnosno usled događaja koji su van kontrole Organizatora.

18. PREKID KONKURSA

Konkurs se može prekinuti jedino u slučaju više sile o čemu će učesnici odmah biti obavešteni putem pismenog obaveštenja na internet platformi neprljajnemasizgovor.rs.

19. PRAVO IZMENE OPŠTIH PRAVILA KONKURSA
Organizator zadržava pravo da u bilo koje vreme, iz opravdanih razloga, izvrši izmene Pravila ovog Konkursa (Pravilnik), uz obavezu da takve izmene bez odlaganja objavi na internet platformi 
neprljajnemasizgovor.rs.