Nauči

Neobične građevine od otpada

Poslednjih par decenija ljudi se sve više opredeljuju za izgradnju kuća od recikliranih materijala, a pivske flaše su postale vrlo popularan građevinski materijal.

Neimarski poduhvati u ovom stilu imaju brojne prednosti: jeftina i jednostavna gradnja, prirodno osvetljenje, prirodna izolacija. Životna sredina će sigurno biti zahvalna ovim pametnim graditeljima.

1.5 miliona zelenih i braon pivskih flaša je iskorišćeno za izgradnju Wat Pa Maha Chedi Kaew budističkog hrama na Tajlandu. Monasi iz ovog hrama su počeli prikupljanje flaša još davne 1984. godine i uspeli da izgrade kompleks od 20 objekata (hram, kuće, razne mozaike od oštećenih flaša i slično).

Mnogo pre tajlandskih monaha, gospođa Prisbrey je uveliko radila na izgradnji svog “pivskog sela” u Kaliforniji, još davne 1956. godine. Ona je smeće koje je pronalazila  pretvarala u blago i svoje selo učinila pravim umetničkim delom (23 objekta, mozaika na stazama, raznih skulptura i bunar želja). 1994. selo je teško oštećeno nakon zemljotresa, ali je sačuvano sedam objekata.

Još jedan primer ekološke arhitekture nalazi se na ostrvu Princa Edvarda u Kanadi. Graditelj Edouard T Arsenalt izgradnju kuće započeo je 1980. godine, a završio četiri godine kasnije. Za izgradnju je bilo potrebno 25 000 flaša, koje je Eduard prikupljao od komšija, prijatelja i lokalnih restorana. Danas je ova građevina postala prava turistička atrakcija.