Vesti

SBB fondacija i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokreću projekat zaštite područja prirode

U saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), SBB fondacija pokreće projekat koji je usmeren ka unapređenju nacionalnog okvira za zaštitu biodiverziteta.

Zajednički cilj je pokretanje formalne zaštite pet područja prirode u Srbiji i njihovog uključivanja u Ekološku mrežu Republike Srbije, koja je ustanovljena po principu Ekološke mreže Evropske unije – Natura 2000.

Projekat započinjemo u mestu Mala Vrbica u opštini Kladovo, koje je decenijama unazad prepoznato kao izuzetno važno za ptice i ostali biodiverzitet.

Mi se već šest godina u okviru inicijative „Ne prljaj. Nemaš izgovor!” borimo za čistiju i zeleniju sredinu, a sada udruženi sa stručnim licima iz DZPPS najavljujemo novo eko poglavlje našeg delovanja, zaštitu područja prirode Srbije. Ovo partnerstvo je izuzetno važno, kako zbog nastavka naše borbe da živimo u zdravom okruženju, tako i zbog toga što povećanje broja zaštićenih područja u Srbiji predstavlja jedan od uslova za ulazak Srbije u EU. – rekla je Jovana Lukić, direktorka SBB fondacije i CSR direktorka United Grupe.

„Uz pomoć SBB fondacije mi ćemo biti tehnički opremljeniji i sposobniji da rešavamo mnoge izazove poput očuvanja prirodnih resursa, područja, staništa i populacija ugroženih divljih vrsta.” – saopštio je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Pored glavnog zadatka i cilja ove saradnje, udruženi sa DZPPS sprovodićemo i niz zajedničkih aktivnosti, kao sto su edukacije i podizanje svesti o značaju biodiverziteta i zaštite životne sredine kroz konferencije, letnje kampove i slične skupove, akcije čišćenja, sadnje, javno zagovaranje za unapređenje nacionalnog okvira za zaštitu biodiverziteta, naročito u kontekstu usklađivanja sa zakonima Evropske unije i slično.