Vesti

Proglašen pobednik drugog „Ne prljaj. Nemaš izgovor! – IZAZOVA“

Učenici II-a razreda Osnovne škole „10. oktobar“ u Subotici pobednici su drugog „Ne prljaj. Nemaš izgovor! – IZAZOVA“ SBB fondacije. Učenici ovog odeljenja osvojili su  nagradu u vrednosti od 2.500 evra za najkreativniju igračku napravljenu od reciklažnog materijala, u konkurenciji od čak 302 prijavljena odeljenja iz 187 osnovnih škola iz Srbije.

Projekat „Ne prljaj. Nemaš izgovor! – IZAZOV” pokrenut je u oktobru u okviru višegodišnje kampanje “Ne prljaj. Nemaš izgovor!” uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a drugi izazov koji je postavljen svim osnovcima bio je osmišljavanje i kreiranje igračke od reciklažnog materijala. Pobedničko odeljenje iz Subotice napravilo je najkreativniju, kreirajući kocku edukativnog karaktera koristeći karton, žicu i čepove, na kojoj su postavili i mali časovnik sa kazaljkama kako bi ukazali na vreme koje je potrebno da se otpad razloži u prirodi.

„Drago nam je što je i naš drugi izazov privukao pažnju dece širom Srbije, inspirišući ih da pokažu kreativnost i naprave igračke koje razvijaju ekološku svest. U ovom krugu, na izazov je odgovorilo čak 5.942 učenika iz 302 odeljenja, što samo ukazuje da i među našim najmlađima postoji velika želja da saznaju više o zaštiti životne sredine i šire svest o zagađenju i značaju reciklaže. Želim da čestitam pobedničkom timu i zahvalim se svima koji su učestvovali i glasali. Mi nastavljamo da nagrađujemo najmaštovitija eko rešenja osnovaca i zato pozivam sva odeljenja osnovnih škola u Srbiji da nastave da nas prate putem sajta www.neprljajnemasizgovor.com i učestvuju u izazovima koji slede.“ – izjavila je Jovana Lukić, direktorka SBB fondacije.