Vesti

Pokrećemo novi projekat „Učimo od prirode“ za decu širom Srbije

U cilju očuvanja i zaštite životne sredine, kao i edukacije naših najmlađih sugrađana započeli smo novi projekat „Učimo od prirode“, koji sprovodimo kroz radinice u okviru dugoročnog programa „Ne prljaj. Nemaš izgovor!“. Želja nam je da primarno učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola na zabavan način usvoje dodatna i praktična znanja o prirodi i njenom očuvanju. Projekat sprovodimo zajedno sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Tema svih radionica je priroda koja nas okružuje, a svaka radionica sastoji se od  tri dela: Priroda koju vidimo, Priroda koju čujemo i Priroda koju osećamo. Na ovaj način želimo da motivišemo decu da istražuju svoje neposredno okruženje, uključujući sva svoja čula i da ih inspirišemo da daju svoj lični doprinos u očuvanju životne sredine.

Deo našeg programa “Ne prljaj. Nemaš izgovor!”, pored zaštite životne sredine, je i edukacija najmlađih članova našeg društva. Pilot projekat radionica “Učimo od prirode” koji smo održali ove zime u čak 30 gradova u Srbiji, potvrdio nam je da ovakav sadržaj nedostaje deci. Deca aktivno učestvuju, pitaju, radoznala su, baš kakva i treba da budu. Zato smo svaku radionicu prilagodili i osmislili prema njihovom uzrastu.”,  rekla je Jovana Lukić direktorka SBB fondacije.

Deca će imati priliku da kroz naše radionice saznaju odgovore na brojna interesantna pitanja, među kojima su: Ko vidi bolje: žaba, čovek ili ptica? Da li i biljke lete? Zašto jelen riče? Da li pauku mreža služi samo za lov?

Radionice će se održavati u školama do kraja ove školske godine, dok će se tokom raspusta projekat nastaviti unutar letnjih kampova u prirodi. Nakon toga se  projekat „Učimo od prirode“ opet vraća u školske učionice i školska dvorišta ili obližnje parkove.