Vesti

Održana biciklistička tura kroz Malu Vrbicu

Biciklistička vožnja za Malu Vrbicu, koju  smo organizovali u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), održana je u subotu 25. septembra, simbolično na Dan Evropskog zelenog pojasa.

Sa ciljem da ukažemo na važnost ovog lokaliteta koje bi trebalo da dobije status zaštićenog područja prirode, zaposleni SBB kompanije, lokalno stanovništvo i profesionalni biciklisti vozili su biciklističku turu od 40 km, od Kladova do Male Vrbice.

Ovo nije bila obična biciklistička vožnja. Biciklisti koji su učestvovali u vožnji imali su važnu misiju, a to je da prenesu vest da se u ovom kraju, u blizini Kladova, nalazi značajno područje prirode, Mala Vrbica. Prirodne vrednosti ovog područja svet je već prepoznao i dodelio mu status Međunarodno značajnog područja za ptice, ali Mala Vrbica i dalje nema formalnu zaštitu države. Upravo to je cilj naše saradnje sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, da ovaj biser prirode bude i formalno zaštićen.“,  rekla je Jovana Lukić CSR direktorka United Grupe i direktorka SBB fondacije.

Pored biciklističke ture organizovan je i obilazak Male Vrbice, kao i posmatranje ptica koje su vodili ornitolozi iz DZPPS-a.

U Srbiji je zabeleženo oko 365 vrsta divljih ptica, a značajan procenat tih vrsta se može videti i na Maloj Vrbici. Tokom posmatranja ptica u subotu, učesnici su mogli da vide neke izuzetno zanimljive vrste kao što su plovke kašikare, čubaste gnjurce, male gnjurce, grogotovce, liske, labudove grpce, orlove belorepane i ribare. Sve ovo potvrđuje da Mala Vrbica zaslužuje da bude i formalno zaštićeno i verujemo da ćemo zajedno sa SBB fondacijom uspeti u tome.“, rekao je Slobodan Knežević iz DZPPS.

Glavni cilj saradnje SBB fondacije i DZPPS  je da se u narednih pet godina pokrene formalna zaštita pet područja prirode u Srbiji i njihovog uključivanja u Ekološku mrežu Republike Srbije, koja je ustanovljena po principu Ekološke mreže Evropske unije – Natura 2000. Povećanje broja zaštićenih područja u Srbiji predstavlja jedan od uslova za ulazak Srbije u Evropsku uniju.