Vesti

Izabrani pobednici rEKOnstrukcije

Veliki nagradni konkurs SBB fondacije rEKOnstrukcija, ispunio je svoj cilj i okupio sve one koji svakodnevno brinu o životnoj sredini. Nakon mesec dana prijavljivanja i 510 izuzetno kreativnih ekoloških rešenja, žiri je imao veoma težak zadatak. Trebalo je mnogo truda, većanja i dogovora da odlučimo koji je to predlog zaslužio titulu najboljeg ekološkog projekta, koji pomera granice i najviše doprinosi zdravoj životnoj sredini.

Prvo mesto – Električni sklopivi bicikl

Pošumljavanje kako bi nadoknadili za svoju emisiju ugljenika

Ovaj predlog nas je sve ostavio bez reči. Pobednici naše rEKOnstrukcije na 37 ari zemljišta u blizini Kruševca sade šumu i doprinose borbi protiv klimatskih promena.

Drugo mesto – Električni trotinet

Oživljavanje sela Pakleštica u okolini Pirota je pravi primer toga kako treba brinuti o budućnosti mesta u kojem živimo i kako složna zajednica može mnogo da uradi za čistu i zdravu okolinu.

Treće mestoSklopivi bicikl

Ulepšaj svet oko sebe

Pobednica ovog predloga kaže “Ništa ne bacaj, ne zagađuj, sve ćemo iskoristi, reciklirati, naći mu primenu i neko će u tome uživati” i  u tome je uspela – na najkreativniji način. 

Četvrto mesto i pet badminton setova osvojili su predlozi: Urbana Hidroponska bašta – proizvodnja budućnosti, Drvo po drvo, Volontersko čišćenje Fruške gore vikendima, Zero Waste način života i Ušteda vode – kompostni toalet.

Osim tri glavne i pet nagrada za četvrto mesto, dodelili smo i još i 10 specijalnih nagrada: Mala fabrika činjenica, Reciklaža i humanost, TBS = tvrđava bez smeća, U projektu “Limenka po limenka”, Svaka limenka se računa, Mala fabrika retkosti, Recikliraj nemaš izgovor, Briga za novorođenče bez plastike, Kompost, Buđenje svesti.

Sve ostale učesnike očekuje mali znak pažnje za doprinos koji daju svojoj okolini.

Čestitamo našim pobednicima, a svim učesnicima, brojnim saradnicima i javnim ličnostima koji su nas podržali se od srca zahvaljujemo! Ponosni smo na sve vas koji ste pokazali svojim primerom kako se čuva priroda, brine o drugima i kako se rEKOnstruiše. Nastavite da menjate svet oko sebe, jer naša zajednička misija treba da bude zdrava planeta!